Blog
28.06.2024.
Autor: Danica Manojlović

KOJI TICKET TO RIDE DA ODABEREM?

Igra koja spaja svijet

Da li je to njena tema, dostupnost i elegancija pravila, dizajn i proizvodnja komponenti, dubina strategije ili nivo uživanja koji pruža igračima?

Vjerujemo da je to kombinacija svih ovih faktora, i baš je malo igara koje uspijevaju da ispune sve ove kriterijume na zadovoljavajući način.

Ali, postoje izuzeci. To su igre koje opstaju i koje vole ne samo hiljade, već milioni ljudi širom svijeta. Nema sumnje da je igra Ticket to Ride jedna od njih!

 

Šta je Ticket to Ride Društvena Igra? Ticket to Ride društvenu igru je kreirao američki dizajner Alan R. Moon, a prvi put je objavljena 2004. godine od strane izdavača Days of Wonder. Od tada je prodato više od 10 miliona primjeraka širom svijeta sa zaradom od preko 400 miliona dolara. Igra je osvojila na desetine međunarodnih nagrada, uključujući prestižnu nagradu ‘Spiel des Jahres’ u Njemačkoj. To je jedna od najpopularnijih modernih društvenih igara na svijetu, zajedno sa igrama poput Catan ili Carcassonne.

Igra “Ticket to Ride” je poznata po svojoj uvodnoj reči. Alan R. Moon je napisao: “Pravila su dovoljno jednostavna da se mogu napisati na voznoj karti – svakog kruga ili vučete nove karte, zauzimate rutu ili dobijate nove kartice destinacija.”

Novinari su naveli da se elegantno jednostavna pravila igre mogu naučiti za manje od pet minuta. Takođe i da u zajednici ljubitelja društvenih igara, ovakve igre se nazivaju ‘Početničkim nivoom’. Eric Hautemont, izvršni direktor Days of Wonder, je napisao: “Ticket to Ride ima univerzalnu privlačnost… Moonov jednostavan, ali elegantan dizajn pruža sjajno iskustvo igranja, bilo da ste prvi put igrač ili posvećeni ljubitelj igara. To je savršen uvod u novi svijet društvenih igara.”

Jedan od razloga za njen uspjeh je baš ta njena prividna jednostavnost. Igra postavlja igrače u cipele željezničkih preduzetnika koji prelaze Sjevernu Ameriku u doba parne lokomotive. Igra se na velikoj, šareno ilustrovanoj karti Sjedinjenih Država i južne Kanade, a čak uključuje i Winnipeg kao jednu od destinacija. Posjeduje veliki špil karata koje prikazuju vagone u različitim bojama, ali i mini plastične vozove za svakog igrača u njegovoj boji. Većina poteza uključuje jednu od dvije akcije:

dodavanje karata u ruku ili zauzimanje rute između dva grada na tabli. Ako izaberu drugu opciju, igrači mijenjaju set karata iste boje kao i ruta i postavljaju svoje vozove na tu rutu, odmah dobijajući bodove. Što je duža ruta, to više bodova donosi. Igra se završava kada bar jedan igrač ostane sa dva ili manje vozova, a pobjednik je onaj sa najviše bodova nakon posljednje runde.

Iako je Ticket to Ride igra koju je lako naučiti i objasniti, posjeduje skrivene dubine. Igra podstiče igrače da razvijaju strategije i konstantno donose taktičke odluke. Da li je bolje graditi rute za svoj napredak ili blokirati rute kako biste ograničili opcije protivnicima?

Postoji mnogo različitih puteva do pobjede, što podstiče ponovnu igru. Većina partija traje oko 60 minuta, zavisno od broja igrača.

Alan Moon se prisjeća da mu je ideja za Ticket to Ride pala na pamet tokom jutarnje šetnje duž atlantske obale 2003. godine. Radio je na drugoj igri sa tematikom željeznice, ali testiranje nije išlo dobro. Dok je razmišljao o promjenama, nova struktura igre mu se odjednom javila. Do povratka kući, imao je skicu nove igre u glavi. Odmah je napravio prototip mape i zapisao osnovna pravila. Testiranje sa prijateljima je bilo veoma uspješno, a nakon dodatnog dotjerivanja mapa i pravila, igra koju danas poznajemo je rođena. Moon je svoj dizajn poslao trojici izdavača. Prva dva nisu odgovorila, ali Days of Wonder su mu ponudili sastanak koji je doveo do dogovora o objavljivanju. Ostalo je, kako kažu, istorija.

 

Kako danas igramo Ticket to ride? Danas postoje mnoge ekspanzije i samostalne verzije originalne igre Ticket to Ride. Većina TTR donosi male varijacije u igranju, ali prava draž je u tome što vam omogućavaju da gradite mreže željeznica na različitim mapama širom svijeta. Postoje verzije smještene u Evropu, Afriku, Indiju, Aziju i UK, između ostalih.

Izbori su beskrajni!

Ako još niste igrali Ticket to Ride, apsolutno biste trebali jer je to igra koju morate probati. Za nove igrače je možda TTR Evropa najbolja polazna tačka. Tu je fantastična mapa koja dodaje nekoliko novih pravila kako bi stvorila zanimljivije odluke. Stanice vam pomažu da ispunite kartice destinacija u žestoko osporavanom zapadnom dijelu mape, dok vas visokovrijedne kartice sa dugim destinacijama podstiču da se proširite u otvoreniji istočni dio mape. Trajekti i tuneli otežavaju kompletiranje određenih ruta. Ticket to Ride: Europe nije samo najbolja početna tačka za novajlije, već je i jedna od najboljih dostupnih mapa za Ticket to Ride.

Ako ste već upoznati sa igrom, preporučujemo da je ponovo iznesete na sto ili istražite neku od mnogih novih destinacija širom svijeta.

Ticket to Ride je jedna od najuspješnijih društvenih igara svih vremena, omiljena u porodicama i, ako tako volite da igrate, prava taktička poslastica.

Različite verzije Ticket to Ride Postoji mnogo različitih verzija igre Ticket to Ride, svaka sa svojim specifičnostima. Neke verzije su pogodnije za djecu, dok su druge idealne za dva igrača ili za one koji traže povoljne opcije. Takođe, postoje različite ekspanzije koje donose nove mape i pravila, ali za njih je potrebno imati osnovnu verziju igre.

Ticket to Ride Osnovne verzije Ticket to Ride (Originalna verzija): Sjajna polazna tačka sa mapom željeznica Sjeverne Amerike iz 1900-ih. Ticket to Ride: 10th Anniversary: Sadrži materijal iz osnovne igre Ticket to Ride i ekspanzije SAD 1910 Ticket to Ride: Demo: Novi koncept Ticket to Ride Legacy: Legends of the West: Narativ igre je dizajniran da se odvija tokom svakog igranja. Svaka nova igra uvodi nove komponente i otkriva igru koja se širi. Ticket to Ride: London: Manja tabla i kraće trajanje igre, odlična za brze runde. Ticket to Ride: New York: Idealna za brze partije. Ticket to Ride: Europe: Dodaje nove elemente kao što su tuneli i trajekti, čineći igru malo složenijom. Ticket To Ride: US: Idealna za 2-5 igrača. Ticket to Ride: Amsterdam: Gouden Eeuw, holandsko zlatno doba i Amsterdam kao žila kucavica globalne trgovine i tada najbogatiji grad na Zemlji. Ticket to Ride: Nordcis: Dizajnirana za 2-3 igrača, sa taktičkim mapama. Ticket to Ride: Rails and Sails: Veće, duže i zahtjevnije, sa mapama Velikih jezera i svijeta. Ticket to Ride: First Journey US i Europa: Pojednostavljena verzija za mlađu djecu. Ticket to Ride: Ghost train: Igrate igru i skupljate Trick-or-Treat Ticket to Ride: Germany: Uključuje putnike kao dodatni element igre. Ticket to Ride: Berlin: Igrači treba da posjete najpoznatije lokacije u gradu i popune svoje odredišne karte uz korišćenje berlinskih tramvaja i po prvi put imamo metro sistem. Ticket to Ride: Paris: Prelijepe scene Pariza, sa čuvenim znamenitostima poput Ajfelovog tornja i Notr Dam katedrale za koje treba da izgradite rute koje će ih povezati.

Ekspanzije Ticket to Ride Ticket to Ride: Asia: Dvije različite igre na jednoj tabli, uključujući timski mod. Ticket to Ride: Switzerland: Novi koncept destinacija u zemlji. Ticket To Ride India & Switzerland: Najbolja za 2-3 igrača, sa bonusima za povezivanje ruta u krug. Ticket to Ride: United Kingdom: Dodaje tehnologiju i trgovinu u igru. Ticket to Ride: France: Omogućava postavljanje sopstvenih ruta na tabli. Ticket To Ride Poland - Map Collection: Mapa Poljske iz 1950-ih, ali ovog puta i kao verzija na poljskom jeziku stvorena pod nazivom Wsiąść do Pociągu – Polska. Ticket to Ride: Japan And Italy: Uključuje Bullet Train i dodatne mape Italije. Ticket to Ride: The Heart of Africa: Fokusira se na terenske kartice i povezane mape. Ticket to Ride: Nederland: Uvodi novac i troškove za izgradnju mostova. Ticket to Ride: San Francisco: Vodi u period šezdesetih Ticket to Ride: Stay at Home: Besplatna verzija za štampanje i igranje kod kuće izdata tokom pandemije. Ticket to Ride: USA 1910: Zamenjuje male kartice iz osnovne igre standardnim veličinama. Ticket to Ride: Europa 1912: Veliki broj novih kartica destinacija uz novi mehanizam Skladišta za planiranje. Zug um Zug: Deutschland – Deutschland 1902: 60 putničkih žetona u 6 različitih boja, nove kratke i 6 novih karata za duge destinacije Ticket to Ride: Europe – Orient Express: 7 novih linija na poznatoj Orijent Ekspres trasi Ticket to Ride: Mystery Train Expansion: 12 karata Ticket to Ride: Alvin & Dexter: Čudovišta koja opsedaju gradove u maloj smešnoj ekspanziji. Ticket to Ride: Iberia & South Korea: U prodaji će se pojaviti 28 juna i zasiva se na mapi Iberijskog poluostrva (Španija i Portugal) s jedne strane i Južne Koreje s druge strane. Mapa Iberije je prvobitno objavljena kao neslužbena fan ekspanzija 2015. godine. Ticket to Ride: The Dice Expansion: Zamenjuje kartice vozova za bilo koju Ticket to Ride igru sa kockicama, a zamenjuje i većinu dugoročnih strategija sa srećom. Ticket to Ride Digital (iOS/Android/Steam/Kindle) Verna digitalna konverzija Ticket to Ride sa lokalnim multiplayerom, online igranjem i kompetentnim AI igračima. Ticket to Ride: The Card Game: Pokušaj da se prenese u igru sa kartama koja nije dovoljno različita da bi bila zanimljiva i nije dovoljno dobra da bi se igrala umesto drugih Ticket to Ride igara. Preporuka

Europe Art Sleeves: Zaštita za karte sa poznatim motivima iz Ticket to Ride:Evropa

Stvari koje treba da znate o Ticket to Ride Izgradite dugu, visoko-vrednu železničku rutu i pokupite nekoliko manjih ruta koje se povezuju ili su deo duže rute. Potrošite nekoliko rundi prikupljajući samo karte voz. Zatim, kada imate širok spektar prikupljenih karata, možete odjednom preuzeti čitave rute.

  • Izvlačite iz gomile licem okrenute na dole karte kad god je to moguće i igrajte vozove na različitim mestima na tabli kako biste sakrili svoje namere od drugih igrača.
  • Pre kraja igre, uzmite nekoliko novih karata kako biste pokušali da završite neke rute u poslednjem trenutku.

Bez obzira na to koju verziju odaberete, Ticket to Ride nudi nešto za svakoga. Uživajte u igri i putovanjima širom svijeta!

 

Slični članci

06.
Sep.
2024.
Focus on
Možda je igra malo drugačija od onoga što su fanovi očekivali, ali je činjenica da je sve više onih koji je igraju. Kako započeti i o čemu treb...
06.
Sep.
2024.
Vijesti/Najnovije
20 godina nakon premijere Shrek 2 i dalje ga obožavamo!
06.
Sep.
2024.
Vijesti/Najnovije
Anime su novi trend koji osvaja i mlađe generacije. Serije se pretapaju u igre ali je mali broj onih koje će vas oduševiti u potpunosti. Zbog toga vam...