Focus on
16.09.2024.

Kako odabrati pravi ranac?

Gejming, putovanje,škola ili posao

Kada je u pitanju povratak u školu, nabavka knjiga i ostalih potrepština je prava muka. Izbor odgovarajućeg ranca je izuzetno bitan kada su u pitanju sve generacije, od školaraca do studenata. Njima je potreban ranac koji će izdržati sve što nose sa sobom, učestala putovanja i povremeno habanje. Ali, pored toliko različitih veličina, materijala i brendova na tržištu (strana da i ne spominjem), kako znati koji ranac kupiti?

U ovom vodiču, pokušaću da navedem sve što treba da uzmete u obzir pre kupovine ranca, bilo da vam je potreban za školu, fakultet, posao ili teretanu, uz ove savjete na umu, pronaći ćete odličnu opciju koja će trajati dugo.

Kako izabrati "pravi" ranac?

Pri izboru ranca važno je razmotriti nekoliko ključnih faktora: namenu ranca, veličinu i oblik, kao i materijal od kojeg je napravljen. Za planinarenje i duže izlete preporučuje se veći ranac sa više pregrada, dok za gradski život može poslužiti manji i kompaktniji model. Udobnost je takođe ključna, pa je bitno da ranac ima dobre naramenice i da je leđni dio dobro podstavljen. Na kraju, ne zaboravite da proverite kvalitet materijala i zatvarača kako biste osigurali dugotrajnost vašeg novog saputnika na putovanjima. A cijena?

Novac

Prvo i najbitije, koliko novca imate, ili koliko želite da potrošite!

Ja uvijek savjetujem da se krene od toga a onda provjeravaju najbolje opcije u željenom cjenovnom rangu. Možete vi gledati najbolje od najboljih ali ukoliko nemate novca, samo ćete se iznervirati.

 

Razmotrite veličinu i kapacitet

Prva stvar koju treba uzeti u obzir pri kupovini ranca je njegova veličina i kapacitet. Ako odaberete nešto previše malo, svi vaši predmeti će biti zbijeni ili ćete morati da nosite većinu stvari van ranca. Ako odaberete nešto previše veliko, sve u vašoj torbi će se sudarati i pomjerati što povećava vjerovatnoću da se nešto polomi.

U suštini, želite nešto dovoljno prostrano za sve što vam može zatrebati.

Čudno, ali kapacitet rančeva se meri u litrima. Za lakši teret su najbolji rančevi kapaciteta od 10 do 19 litara, dok je 20 do 29 litara idealno za studente i laptopove od oko 15 inča. Sve što je veće od ovoga je namjenjeno za vikend putovanja ili kampovanje. Dakle, odaberite ranac u koji će stati vaš laptop, bilježnice, pribor za pisanje, ručak i lične stvari poput novčanika i ključeva.

Moderan dizajn za školu

Mlađi su veseli i bilo bi dobro da njihovi modeli budu moderni, u trendu, od ekoloških materijala kako bi ih odmalena naučili da neguju i cijene planetu. Nijesam pristalica kupovine ranca samo zbog slike omiljenih junaka jer su oni najčešće lošeg kvaliteta. Ako dijete insistira, potražite najbolji kvalitet a ne prvo na šta naletite. Volim da ubeđujem prijatelje da kupe ranac a onda ga ukrase bedževima, privescima i sličnim ukrasima omiljenih junaka deteta. na taj način će dijete moći duže da nosi ranac, a ne da bude sklonjen negdje u stranu čim omiljeni lik dosadi (a znate da ih oni brzo mjenjaju u tim godinama).

Odaberite klasičan dizajn za posao

Za posao ili profesionalno okruženje, sigurno želite da vaš izgled i aksesoari odražavaju vašu profesionalnost, pa birajte ranac sa klasičnim i nenametljivim dizajnom. Naravno, možete eksperimentisati sa bojama i dezenima koliko god želite, ali do one granice da vaš ranac izgleda previše upadljivo i nepraktično.

Izaberite ranac koji će se slagati sa svim vašim odevnim kombinacijama i koji će izdržati test vremena, umjesto da pratite trenutne trendove.

Izdržljivost materijala

Odabir pravog materijala za ranac može biti težak, ali generalno, treba da tražite ranac koji je visokog kvaliteta i izdržljiv. Popularni materijali za rančeve kao što su poliester i najlon su vodootporni i nešto teži, što znači da se mogu nositi bez problema. S druge strane, opcije od platna i kože nisu najbolji izbor za vodu, ali su prozračniji, što znači da vaše stvari neće biti previše zbijene u torbi. I ovdje ću pomenuti rančeve kao što proizvode Trust ili Razer od recikliranih materijala i na taj način pomažu očuvanju ekologije i planete nam zemlje. 

Postoje i modeli koji imaju najnovije materijale koji dišu na strani koja se oslanja na leđa i na taj način se sprječava ili smanjuje znojenje.

Važno je razmisliti o trakama na ruksak i o tome kako drže vaš ranac na leđima i sprečavaju da padne. Sigurno želite izdržljive trake koje neće lako pucati. Većina rančeva ima trake napravljene od istog materijala kao i torba, pa se pobrinite da birate nešto izdržljivo i praktično. Ako vam je potrebna dodatna podrška, ranac sa srednjom trakom, koja ide preko grudi je dobar izbor.

Način zatvaranja

Po mom mišljenju, uvijek treba birati rančeve sa rajsferšlusima. Nemam ništa protiv dugmića, magnetnih zatvarača ili nečeg trećeg, ali kako nosite torbu na leđima veći dio vremena, rajsferšlus deluje sigurnije i bolja je zaštita. Rajsferšlusi su takođe lakši za otvaranje i zatvaranje u poređenju sa drugim zatvaračima. I ako imate ono pitanje a šta ako... krojačkih radnji je na svakom koraku i svi oni mogu da vam postave novi rajsferšlus ukoliko se otiginalni pokvari.

Udobnost

Ako nosite ranac nekoliko sati, važno je da odaberete model koji je udoban za nošenje. Biranje naramenica sa podstavom i ergonomskim leđima je bolje za nošenje teškog tereta jer ravnomerno raspoređuju težinu ranca. Ugrađena podloga u ruksaku je takođe blaža u oslanjanju prema vašim leđima i ramenima, te je manja vjerovatnoća da će ostavljati tragove.

Organizacija

Za ljude koji vole organizaciju ili koji uvijek nešto gube u torbi, ranac sa organizovanim i posebnim pregradama je neophodan. Tražite torbu koja ima pregrade za laptop i tablet, manje džepove za punjače, pribor za pisanje i druge gedžete, i poseban džep za odjeću za teretanu. Ovo ne samo da će sve držati uredno i organizovano, već će vam omogućiti da stvari držite odvojene, na primer, ne želite da vam se boca s vodom nalazi preblizu laptopu u slučaju da procuri. Imala sam savršen Targus ranac baš za one koji kombinuju nošenje laptopa i patika odjednom i vjerujte mi da je bilo zadovoljstvo nositi ga.

Pametne funkcije

Rančevi, kao i sve ostalo, postaju sve tehnološki napredniji, i mnogi imaju pametne funkcije koje možete koristiti za čuvanje i punjenje elektronike. Ako ste stalno u pokretu ili puno putujete, ove tri funkcije su nešto što bi trebalo imati.

Ugrađena pregrada za laptop

Ranac za laptop sa ugrađenom pregradom pruža dodatni sloj zaštite za vaš laptop, tablet, telefon i druge gedžete. Ovaj namjenski prostor znači da nećete morati da stavljate laptop u previše mali prostor ili da on pretrpa ostatak torbe. Takođe čini vaš laptop pristupačnijim za vađenje.

U slučaju da ranac za laptop ne zadovoljava sve vaše potrebe, ili je previše "kežual" i ne posjeduje profesionalni šmek, dobra ideja je da se razmisli o nekoj torbi za laptop, koja ispunjava mnogo tehničkih zahtjeva a ipak odaje dozu opuštenosti i ostavlja profesionalni utisak. Vječita tema za razmišljanje.

USB port za punjenje

Možete nabaviti rančeve sa USB portom za punjenje, tako da ste uvijek spremni i nikada vam telefon neće ostati bez baterije. Odabir ranca sa ovom funkcijom znači da nikada nećete propustiti poziv, poruku ili email. Naravno, potrebno je da imate power bank u rancu i prikaćite ga na USB kabl.

Džepovi sa ključem

Ako nosite lične podatke sa sobom, poput kartica ili pasoša, odaberite ranac sa blokirajućim ili skrivenim džepom. Blokirajući džep osigurava vaše lične stvari i sprječava krađu kartica i elektronike, dok skriveni džep znači da su vaše stvari potpuno nedostupne džeparošima. Postoje i modeli koji imaju skrivene pregrade u ktrakama koje idu preko ramena i nema šanse da ih primjetite, a da ne spominjem krađu.

Rančevi za gejmere

Za današnje gejmere, vrijeme za odmor je urbani mit. Turniri, konvencije, prijatelji pa takmičenje nikada zaista ne prestaje. Kao i svaki drugi sportista, gejmerima je potrebna prava oprema da bi postigli najbolje rezultate. To uključuje gejming ranac koji može bezbjedno nositi njihovu osnovnu opremu.

Ukoliko i dalje imate nekih nedoumica, prodavci u GameS radnjama će se potruditi da vam preporuče najbolji izbor za vaše potrebe!

Slični članci

16.
Sep.
2024.
Focus on
Prvo ste kupili figuru sa omiljenim junakom iz filma. Uslijedilo je par likova iz video igara, poneki iz stripa i vaša polica je sada puna. Da li ste pos...
09.
Sep.
2024.
Focus on
Zbog čega je ova prelijepa igra zasnovana, je na velikom kineskom romanu Putovanje na zapad, vrijedna vašeg vremena?
06.
Sep.
2024.
Focus on
Možda je igra malo drugačija od onoga što su fanovi očekivali, ali je činjenica da je sve više onih koji je igraju. Kako započeti i o čemu treb...