Playstation
06.08.2024.

PS5 PRO MOŽDA TEK 2025. GODINE

Kasnila ili ne, PS5 Pro je konzola koju mnogi željno iščekuju!

PS5 Pro izlazak upitan? Prije par dana je poznati insajder izrazio sumnju u planirani izlazak PS5 Pro za praznike 2024. Dugoočekivani mid-cycle upgrade za PlayStation 5 opširno je procureo ranije ove godine, ali izgleda da Sonyjevi planovi možda neće ispuniti očekivanja obožavalaca.

PS5 Pro bi trebalo da bude osvježenje srednje generacije, slično kao PlayStation 4 Pro iz 2016. godine. Konzola još nije zvanično otkrivena, što dodatno dovodi u pitanje izlazak krajem 2024. U nedavnom tvitu o velikim gejming najavama, insajder Tom Henderson izrazio je sumnju u vezi sa planovima za lansiranje PS5 Pro tokom praznične sezone, navodeći da će konzola biti otkrivena u septembru „ako se objavi ove godine.“ Ovo nagovještava moguće namjerno odlaganje PS5 Pro od strane Sony-ja.

PS5 Pro, unaprijeđena verzija PS 5, koja je bila predmet spekulacija od druge polovine 2023. godine, ponovo je u fokusu zbog novih informacija sa Sonyjevog portala za programere. U martu 2024. godine, procureli dokumenti nezvanično su potvrdili postojanje PS5 Pro, kodnog imena Trinity.

PS5 Pro specifikacije Prema procurelim specifikacijama, PS5 Pro će imati znatno jači GPU od trenutnog PS5, sa 33,5 teraflopsa i AMD RDNA 3 arhitekturom. CPU će dobiti skromnije poboljšanje od 10% u brzini takta na istoj Zen 2 arhitekturi. Novi detalji o Sonyjevoj tehnici upscalinga slike, PlayStation Spectral Super Resolution, takođe su otkriveni. Prema Digital Foundry, PS5 Pro će imati 30 WGP (Work Group Processors) koji proizvode 33,5 teraflopsa, što je 227% više od standardnog PS5 sa 10,23 teraflopsa. Međutim, Sony u dokumentima tvrdi da je poboljšanje 45%, što je izazvalo nesklad. Ovaj nesklad je razjašnjen uzimanjem u obzir novije GPU arhitekture PS5 Pro, koja drugačije računa teraflopse (podrška za dual-issue FP32).

GPU PS5 Pro će imati osnovnu brzinu takta od 2,18 GHz, sa mogućnošću povećanja do 2,35 GHz, što je poboljšanje od 8% u odnosu na standardni PS5. GPU će imati poboljšanu strukturu keša, sa L1 kešom povećanim sa 128KB na 256KB i L0 kešom sa 16KB na 32KB. Ove optimizacije su namijenjene maksimiziranju performansi ray tracing-a, što je veliki fokus za PS5 Pro. Takođe, funkcije DirectX 12 Ultimate kao što su mesh shaders, hibridni MSAA i hardverska podrška za varijabilno sjenčenje, koje nedostaju standardnom PS5, biće dostupne na PS5 Pro.

Čekanje na GTA 6?

Ne bi bilo iznenađujuće ako Sony pomjeri lansiranje PS5 Pro van prazničnog perioda, jer nema velikih first-party naslova ove godine koji bi mogli pokazati poboljšani hardver konzole. Insajderi i novinari spekulišu da Sony želi tempirati izlazak konzole malo prije nego što izađe GTA 6 kako bi se povećala prodaja. Do tada gejmeri mogu igrati i podgrijavati svoj adrenalin sa PS5 Grand Theft Auto 5 Next Gen - GTA V u iščekivanju najnovijeg nastavka.

Uprkos odlaganju, iskustvo sa PS4 Pro sugeriše da bi PS5 Pro mogao biti najavljen u avgustu ili septembru.

Sony neće prisustvovati Gamescom-u ove godine, ali će biti na Tokyo Game Show-u u septembru kao generalni izlagač, što dodatno podržava ovu teoriju. Bez obzira na sve, PS5 Pro je konzola koju mnogi željno iščekuju!

Podijeli

Slični članci

30.
Aug.
2024.
Playstation
Sony predstavlja naprjedni PS5 Pro već sljedećeg mjeseca - od glasina do javne tajne je kratak put
07.
Jun.
2024.
Playstation
Soni PlayStation State of Play 2024. je predstavio niz trejlera igara za predstojeće projekte koji će stići na PlayStation 5, kao i pogled na neke ...
02.
Apr.
2024.
Playstation
Izlistali smo neke od najboljih PS4 igara koje se i u 2024. godini i dalje prodaju bolje od igara za najnoviju konzolu, zato ih obavezno probajte