Playstation
19.09.2024.

PS5 PRO je zvanično najavljen!

Šta smo sve saznali?

PS5 Pro Ante Portas!

Protekle četiri godine od lansiranja PlayStation 5 konzole, pitali smo se šta je sljedeće. Sony je poznat po tome da naporno radi na tome da kontinuirano unapređuje iskustvo konzole i igranja uz sjajne igre koje obožavate. Danas je napokon najavljen sljedeći korak u toj evoluciji gejminga da PlayStation 5 Pro konzolom  kao najnapredniji i najinovativniji hardver konzole do sada.

PS5 Pro je razvijen za igrače koji su duboko posvećeni gejmingu, kao i kreatore igara jer su mnogi tražili konzolu koja može da podrži grafiku koja nudi još veću vjernost prikaza i glatke performanse pri 60 FPS. Na PS5 Pro kozoli imamo nekoliko ključnih unapređenja performansi:

  • Nadograđeni GPU: PS5 Pro koristi GPU koji ima 67% više Compute Units nego trenutni PS5, uz 28% bržu memoriju. To omogućava do 45% brže renderovanje za fluidnije igranje.
  • Napredni ray tracing: Pružamo još moćniji ray tracing koji omogućava dinamičnije refleksije i prelamanje svjetlosti, sa brzinom iscrtavanja koja je dvostruko ili trostruko veća u odnosu na trenutni PS5.
  • AI-driven upscaling: Uvode PlayStation Spectral Super Resolution, AI-driven tehnologiju za skaliranje slike koja koristi mašinsko učenje za pružanje izuzetno oštrih detalja.

 

 

Game Boost i kompatibilnost sa starijim igrama

PS5 Pro takođe uključuje funkciju Game Boost, koja može stabilizovati ili poboljšati performanse podržanih PS4 i PS5 igara. Pored toga, poboljšani kvalitet slike omogućava poboljšanje rezolucije za odabrane PS4 igre.

Konzola podržava Wi-Fi 7 u regionima gde je dostupan, VRR (Variable Refresh Rate) i 8K gejming.

 

Optimizovane igre za PS5 Pro

Sony je potvrdio da će neke od najnovijih, ali i starijih igara, dobiti besplatne zakrpe kako bi iskoristile prednosti PS5 Pro konzole. Igre koje će dobiti oznaku PS5 Pro Enhanced uključuju:

Takođe, u intervjuu za CNET, Sony je rekao da će oko 40 do 50 igara dobiti ažuriranje za PS5 Pro u trenutku kada konzola bude lansirana u novembru.

Dizajn i performanse

PS5 Pro zadržava prepoznatljiv izgled PlayStation 5 porodice. Visina konzole je ista kao kod originalnog PS5, dok je širina identična aktuelnom modelu kako bi se prilagodila unapređenim performansama. Igrači mogu dodati Ultra HD Blu-ray Disc Drive, koji će biti dostupan kao zaseban dodatak, ili zamjeniti poklopce konzole.

 

Kompatibilnost sa dodacima i cijena PS5 Pro konzole?

PS5 Pro se savršeno uklapa u PlayStation 5 ekosistem i kompatibilan je sa svim PS5 dodacima koji su trenutno dostupni, uključujući PlayStation VR2PlayStation PortalDualSense EdgeAccess controllerslušalice Pulse Elite, i slušalice Pulse Explore. Interfejs korisnika i mrežne usluge će ostati iste kao na PS5.

Svaka konzola dolazi sa 2TB SSD-om, DualSense bežičnim kontrolerom i unaprijed instaliranom igrom Astro's Playroom. U ponudi se očekuje verzija bez disk drajva, uz opciju kupovine postojećeg Disk Drajva za PS5 zasebno.

PS5 Pro će biti dostupan za kupovinu tokom praznične sezone. A kolika će biti cijena? E to možda i nije najbolja vijest. Za Evropsku uniju je preporučena maloprodajna cijena od 799.99 Eur. Kako u Srbiji postoji carina na konzole u iznosu od 10%, za očekivati je da će preporučena maloprodajna cijena biti oko 105-106.000din. Ako na cijenu budu dodati i neki dodatni troškovi puštanja ovog proizvoda u promet, možda krajnja cijena bude i neku hiljadu veća. Imajući u vidu da je konzola ipak digitalna (bez disk drajva), da još uvijek ne postoji Playstation Store Srbija, tako da korišćenje digitalnih Playstation konzola nije baš jednostavno, pa da će kupci često morati da kupe i dodatni Playstation 5 Disc Drive, bojimo se da konačna cijena ne bude limitirajući faktor na našem tržištu.

Lansiranje PS5 Pro zakazano je za 7. novembar 2024. godine.

 

Preorder i prodaja PS5 Pro konzola

Preorderi za PlayStation 5 Pro biće dostupni od 26. septembra 2024. godine, u svim maloprodajama u regionima gdje direct.playstation.com nije dostupan. Od 10. oktobra 2024. godine, preorderi će biti dostupni kod svih maloprodavaca. Očekujemo da će tako biti i kod nas u GameS online shop-u, a ćim bude pojaviće se u našoj redovnoj kategoriji na sajtu - PS5 konzole.

Slični članci

30.
Aug.
2024.
Playstation
Sony predstavlja naprjedni PS5 Pro već sljedećeg mjeseca - od glasina do javne tajne je kratak put
06.
Aug.
2024.
Playstation
Čeka li se GTA 6?
07.
Jun.
2024.
Playstation
Soni PlayStation State of Play 2024. je predstavio niz trejlera igara za predstojeće projekte koji će stići na PlayStation 5, kao i pogled na neke ...